03/06/2020 Yarından Sonra I C-19 Sonrası Mekan ve Nesne Ulusal Fikir Yarışması

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Çevrimiçi Platformu tarafından, “Yarından Sonra I C-19 Sonrası Mekan ve Nesne Ulusal Fikir Yarışması” başlığıyla organize edilen yarışmanın amacı, 2020 yılının büyük bölümünü etkileyen kişisel ve toplumsal karantina ve salgın dönemi ardından yaşanması öngörülen yeni normalde mekânsal dönüşümler ve bunların nesnelere yansımasını sorgulamaktır.

Salgın için ulusal anlamda yapılan “sosyal mesafe” uyarılarının, kamusal ve özel alanlarda bireyler ve mekanlar ile kurulan etkileşimleri dönüştürmeye başladığı gözlemlenmektedir. Bu söz konusu yeni normallerin etkilerinin, yoğun karantina döneminin ardından, kamusal alandan özel alana varıncaya dek “mekansal” anlamda, küçük kullanım nesnelerinden kent mobilyalarına kadar da “nesne” bağlamında görüleceği öngörülmektedir. Yaşam alanlarımız, özel mekanlarımızın organizasyonundan, kamusal mekanlara varıncaya değin, bu yeni dönüşümü karşılayacak çok fonksiyonlu özelliklere sahip olmayabilir. Bu yarışma, süreçte ortaya çıkan birey davranış değişikliğinin etkilerinin, mimarlık ve tasarım alanında yaşanacak paradigma değişimini sorgulayarak, değişimin türünü, ne yönde ve nasıl etkileyeceğini tartışmaya açmaktadır. Yarışma katılımcıları, öngörülebilecek değişiklikleri kamusal/ özel mekan/nesne bağlamında araştırmaya teşvik etmektedir.

Yarışma Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’de öğrenim görmekte olan tüm lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. Katılımcılar bireysel ya da ekip olarak istedikleri sayıda proje ile başvuru yapabilirler. Jüri değerlendirmesinde projenin özgünlüğü, tasarımın iyi ifade edilmiş olması ve tasarlanan öngörünün gerçekle bağlantılı olması göz önünde bulundurulacaktır. Yarışma sonucunda her kategoride 1.lik, 2.lik ve 3.lük ödülü verilecektir**. ALUTEAM özel ödülü kapsamında projenin üretilebilirliği de göz önünde bulundurulacaktır.
Yarışmanın Şartnamesi İçin TIKLAYINIZ